Wij leveren bijna alle producten ook in de bouwvak. Klik hier voor alle info.

(De bouwvakantie in onze regio is van 27-07 t/m 14-08. Alleen geen levering tussen 10-08 en 13-08.)

Over XPS

Wat is XPS isolatie?

XPS isolatieplaten zijn hardschuimplaten in geëxtrudeerd polystyreenschuim met gesloten celstructuur, voor gebruik als thermische isolatie. Dat houdt in: XPS platen zijn stevig, breed toepasbaar voor warmte isolatie en relatief erg voordelig. Het is een kunststof isolatiemateriaal dat als plaat wordt geleverd (met- of sponning). XPS is verwant aan EPS maar heeft door een ander productieproces een andere structuur dan EPS (bolletjesstructuur) en hierdoor dus vele voordelen. XPS isolatieplaten zijn drukvast en bestand tegen vocht waardoor ze vaak gebruikt worden in vochtige omstandigheden en in vloeren.

Wat zijn de voordelen van XPS isolatie?

 • Uitstekende thermische isolatie
 • Minieme wateropname
 • Hoge drukweerstand
 • Verouderings- en verrottingsbestendig
 • Geen delaminatierisico
 • Gemakkelijk te plaatsen door randafwerking
 • Voordelig en top kwaliteit
 • Goed te hanteren afmetingen

Wat is het verschil met andere materialen?

XPS is op het oog redelijk vergelijkbaar met andere hardschuim isolatiematerialen. Echter zijn er een aantal grote verschillen.

 • XPS is voordeliger dan PIR of PUR. PIR kan tot wel 4 keer duurder zijn.
 • XPS is direct af te werken bij een geruwd oppervlak.
 • XPS is zonder huidirritatie aan te brengen, in tegenstelling tot glas- of steenwol.
 • XPS is niet vatbaar voor schimmels en micro-organismen, in tegenstelling tot isolatie met een open structuur.
 • XPS heeft een hoge drukvastheid, in tegenstelling tot EPS, glas- en steenwol.

Levereenheden van XPS.

Uniek bij De Isolatie Toko is dat wij XPS platen zowel los als in pakketten leveren. Losse platen zijn handig om niet te veel over te houden na het verwerken van de isolatie. Onze pakketten zijn erg voordelig en wij bieden bij veel volume ook veel korting. 

Kortom: Voordelig pakketten isolatie bestellen en aanvullen met losse platen om niet te veel over te houden.

Waar is XPS isolatie toe te passen?

XPS isolatie is breed toepasbaar en kan dus van kelder tot dak gebruikt worden om uw woning, schuur of bedrijfpand goed te isoleren. 

XPS als vloerisolatie

De hoge drukweerstand en de uitstekende vochtbestendigheid van STYRISOL® isolatieplaten maken het product bijzonder geschikt als vloerisolatie.

Plaatsing ONDER de draagvloer
XPS isolatieplaten worden rechtstreeks op de vlakke en gestabiliseerde ondergrond gelegd. Boven de isolatie wordt een PE-folie aangebracht, om insijpeling van betonvochtin de voegen te voorkomen.

Plaatsing BOVEN de draagvloer
XPS isolatieplaten worden op een vlakke draagvloer gelegd. Tussen de isolatie en de chape wordt een folie geplaatst om insijpeling van chapevocht in de voegen te voorkomen.

Bevestiging AAN de draagvloer
Het is aangeraden de isolatie mechanisch te bevestigen aan de draagvloer.

Vloerverwarming
XPS isolatieplaten kunnen worden toegepast met alle standaard vloerverwarmingssystemen.

vloerisolatie.jpg

XPS als dakisolatie

Dakisolatie bestaand dak

XPS isolatie is eenvoudig aan te brengen tussen de binnenste balklaag van uw bestaande dak. De meeste daken hebben tussen de balken precies genoeg afstand zodat XPS platen er eenoudig tussen passen. De platen zijn te monteren met kit of schroeven.

Dakisolatie (omkeerdak)

Een omkeerdak is een dakconstructie, waarbij de STYRISOL® isolatieplaten bovenop de waterdichte dakbekleding geplaatst worden. Boven de isolatie wordt een ballastlaag voorzien. De isolatieplaten worden hierbij los op de dakbedekking gelegd; de nodige uitzettingsvoegen dienen altijd voorzien te worden.


omkeerdak.jpg

Dakisolatie (hellend dak - Sarking)

Sarking systeem is een thermische isolatiemethode voor hellende daken waarbij de STYRISOL® isolatieplaten bovenop de kepers worden aangebracht. Bij renovaties kan dankzij dit systeem het dak geïsoleerd/gerenoveerd worden zonder de binnenafwerking te moeten verwijderen.

hellend-dak.jpg

XPS als kelderisolatie

Berekeningen tonen aan dat de meest aangewezen plaats voor thermische isolatie van verwarmde ruimtes zich bevindt aan de koude zijde van de constructie.


Plaatsing :
STYRISOL® isolatieplaten worden met een geschikte lijm aan de buitenzijde van de kelderwand gekleefd. De verlijming van de platen is enkel een montagehulp; de zijdelingse druk van de grond zal er voor zorgen dat de platen goed tegen de muur gedrukt blijven. Voor platen die langdurig met water in contact komen, is een volledige verlijming noodzakelijk.

kelderisolatie.jpg

1 Grond
2 STYRISOL
3 Waterdichte laag
4 Keldermuur
5 Binnenafwerking

XPS als (spouw)muur isolatie

STYRISOL® isolatieplaten worden in de spouw geplaatst met tand naar boven, goed aangesloten op elkaar en op het binnenspouwblad. Een luchtspouw van 4 cm dient voorzien te worden. De spouwankers dienen zo geplaatst te worden dat er geen water naar de binnenmuur kan lopen. Ter hoogte van het maaiveld dient een waterkerende laag aangebracht te worden. Aflopend water wordt langs de open stootgroeven afgevoerd.

spouwmuurisolatie-tek.jpg

BINNENMUURISOLATIE / KOUDEBRUGISOLATIE

STYRISOL® isolatieplaten zijn ideale dragers voor stukwerk of mortellagen. De oppervlakte van de platen is geruwd of gewafeld waardoor een goede hechtingverzekerd wordt.

binnenmuurisolatie.jpg

BUITENGEVELISOLATIE

STYRISOL® isolatieplaten kunnen ook toegepast worden als buitengevelisolatie. Buitengevelisolatie is een delicaat werk en vraagt een professionele uitvoering van het isolatiemateriaal en de buitenbepleistering.